Kajpromenaden – mycket mer än bara konst

Längs med Norra Älvstranden kan du promenera och titta på konst, men det finns mycket annat sevärt också. Häng med i vår guide nedan för att utforska ett urval av alla upplevelser du kan få ta del av. En fysisk karta finns att hämta ut på Gothenburg Visitor Centre vid Kungsportsplatsen eller på Älvrummet på Lindholmspiren.

Färjenäsparken Credit: Peter Svensson

1. Färjenäsparken

Kajpromenaden börjar i Färjenäs – det som en gång var det första Göteborg och som idag kallas för Karl IX:s Göteborg. Här kan du besöka Göteborgs näst äldsta kafé, Flickorna på Färjenäs, för att sedan slappa i den vackra Färjenäsparken. Det finns inga konstverk precis här, men det är ett perfekt sätt att mjukstarta promenaden på.

Eriksbergskranen Credit: Krister Engström

2. Eriksberg och den ståtliga bockkranen

Ett av de mer karaktäristiska landmärkena i Göteborg är Eriksbergskranen, en gammal bockkran som idag symboliserar den storskaliga varvsindustrin som fanns i Göteborg under bland annat 1950- och 60-talet, och som numera är den enda av sitt slag i Sverige. Dess röda färg är inte original, utan målades för att bland annat belysa dess kulturella symbolvärde. Hungrig? Testa restaurang Piga en kort promenad från kranen.

3. Fisk och Havets port av Ivana Machackova

I anslutning till Erikbergskranen, i närheten av mässhallen Eriksbergshallen, hittar du skulpturen Havets port, ett konstverk av Ivana Machackova, en erkänd svensk skulptör med internationella framgångar. Ivana har även skapat konstverket Fisk, som du kan se om du fortsätter din promenad från Eriksbergskranen österut.

Ostindiefararen Credit: Steampipe Production Studio

4. Pirarna och Ostindiefararen

Längs med pirarna strax söder om Eriksbergskranen hittar du inte mindre än fem olika konstverk. Bengt Lundins lekskulptur Klätterbåt, Claes Hakes Granit, två smidda staket av konstnärerna Pål Svensson, Miklos Fözö och Bert Johansson, samt Pål Svenssons fyra stenramar Tub, Boj och Kub och Sagan om ringen. Dessa stenskulpturer ligger på rad med 80 meters mellanrum.

Det är även här, på Pir 4, som Ostindiefararen Götheborg ligger i hamn. Replikan av det skepp som en gång seglade till Ostindien och tillbaka för byteshandel, men som, väl tillbaka i hamninloppet i Göteborg, tragiskt nog förliste.

Slottsberget

5. Sörhallsberget med omgivning

Vid foten av Sörhallsberget, en fin park full med historia och vackra utsikter, står skultpuren Tegel skapad av den danska konstnären Per Kirkeby. Detta monument räknas som ett av de mest storslagna publika konstverken i Göteborg. Har du tid kan du även gå till Slottsberget, beläget på andra sidan av Sannegårdshamnen. Väl uppe på Slottsberget har du en fantastisk utsikt över hamninloppet och Göteborg.

6. Lindholmsdockan

Göteborgs varvsamhälle började ta form under 1870-talet, och Lindholmsdockan kom på plats år 1875. Dockan, som numera är kantad av sjöbodar och småbåtar, är Sveriges äldsta. En pittoresk plats perfekt för en stunds fika och vila.

Lindholmen Street Food Market Credit: Frida Winter

7. Lindholmen Street Market

En matmarknad i gamla varvslokaler, på lördagar under hela året. Lindholmen Street Market är en naturlig plats för många göteborgare och titt som tätt har de olika teman på maten, konstutställningar och gästspel. Lokalen och stämningen gör det värt att besöka även om du inte är sugen på mat eller dryck.

Credit: Anders Wester

8. Lindholmen Science Park

I detta center för forskning och utveckling inom morgondagens mobilitet finns bland annat den kända och utmärkande byggnaden Kuggen. Här samsas forskare, studenter och näringsliv för att öka Sveriges konkurrenskraft inom teknologi och kommunikation. Du kan även se den 19 meter höga flytande kyrkan Tempel för tvivel och hopp skapad av Kent Karlsson, mitt i Lindholmshamnens båthamn. Skulle du vilja övernatta med denna utsikt tar du in på Radisson Blu Riverside Hotel.

9. Kanalhuset och framtidens Göteborg

Om du vill fortsätta din promenad kan du bland annat besöka Kanalhuset, en vackert glasbeprydd byggnad där Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion sitter. Här spelas det in program som På spåretDoobidooLandet runt och Uppdrag granskning – program som i många år blivit en del av svenskens tv-vardag.

En annan plats värd att besöka är Frihamnen, här kan du njuta av bastu och poolhäng i Jubileumsparken. Bastun har sedan den byggdes varit ett hett monument för bilder, och är ett konstverk i sig, byggt av helt återvunnet material, bland annat med plastflaskor och plåt. Frihamnen är för tillfället under uppbyggnad och väntas bli ett helt nytt innerstadsområde med både bostäder och jobbtillfällen.

För dig som vill veta mer om Norra Älvstranden, och få en djupare inblick i dess historia och konstverk kan Älvstranden Utvecklings hemsida ha svaret. Här hittar du bland annat information om hur området kommer att utvecklas i framtiden och vad som är aktuellt.