Valhalla Idrottsplats

Fotbollsarenan Valhalla Idrottsplats invigdes 1964 och var då tänkt att ersätta Gamla Ullevi. Idag är den kanske mest känd för att tidigare varit hemmaplan åt Kopparbergs Göteborg FC, en klubb som senare blev BK Häcken FF, och för att arenan var den första i Sverige med konstgräs.

Gamla Ullevi

Gamla Ullevi

Den 17 september 1916 invigdes arenan som från början skulle heta Ullervi Fotbollsbana, men som senare kom att heta Gamla Ullevi. Arenan revs i början av 2007 för att lämna plats för en ny, större fotbollsarena som invigdes den 5 april två år senare. Språkprofessorn och göteborgaren Sture Allén fick i uppdrag att komma på ett namn åt den nya arenan, och efter förslaget, som visade sig vara samma namn som innan, beslutades att även den nybyggda arenan skulle heta just Gamla Ullevi. Den nya arenan är idag hemmaplan för både IFK Göteborg och GAIS, och är även nationalarena för Sveriges damlandslag.

Ullevi

Ullevi

Multiarenan Ullevi, Ullevi Stadion eller Nya Ullevi som den kallades under byggtiden, har en rik historia kopplat till olika idrotts- och musikhändelser. Arenan stod klar under våren 1958 och byggdes för att Sverige skulle arrangera VM i fotboll under samma år. Den klassiska semifinalen mellan Sverige och Västtyskland spelades här som Sverige vann, och även finalen i EM i fotboll, som Sverige arrangerade 1992, mellan Danmark och Tyskland spelades på arenan. Det var också här som göteborgssonen och boxaren Ingemar ”Ingo” Johansson välkomnades hem av 20 000 göteborgare efter världsmästartiteln som han tog hem 1959 i New York. En helikopter från Sveriges marinkår stod redo på Torslanda flygfält för att ta Ingo direkt in på Ullevi så fort han landat på svensk mark. Hoppar vi fram några decennier, närmare bestämt till 1985, så var arenan nära att rasa under två ikoniska konsertkvällar med Bruce Springsteen. Efter mycket hoppande av publiken hamnade arenan i självsvängning och riskerade att rasa samman. Därefter inleddes en akut ombyggnation där de stödjande betongpelarna istället fästes i berget under den lera som arenan tidigare vilade på.

Majvallen

Vid Slottsskogens västra kant, i de södra delarna av Majorna, hittas Majvallen. Arbetet med att bygga idrottsplatsen påbörjades 1946 och används främst som en fotbollsplan men kan även fungera som friidrottsanläggning då det finns löparbanor runt planen. Sedan 2009 är Majvallen en konstgräsplan och är hemmaplan för Göteborgs FF, Azalea BK, Sandarna BK, Pushers BK och SSC Emona.

Hagabadet

Hagabadet

Gymmet och badanläggningen Hagabadet har en rik historia. Byggnaden stod klar 1876 och är sedan 1997 ett byggnadsminne. Badet uppfördes ursprungligen som Renströmska Bad- och tvättanstalten efter det att affärsmannen och politikern Sven Renström donerat medel till Göteborg stad för “befordran av snyggheten, sundheten och hälsovården”. Under 1903 förstördes mellandelen av byggnaden i en brand och en nybyggnation gjordes efter ritningar av Wilhelm Klemming, som innan varit med vid uppförandet av Sturebadet och Centralbadet i Stockholm. Idag är byggnaden ett älskat och välbesökt gym, bad och spa.

Slottsskogsvallen

Slottsskogsvallen

I samband Jubileumsutställningen 1923, som var en del av Göteborgs 300-årsjubileum, stod den nya idrottsanläggningen Slottskogsvallen klar och invigdes av dåvarande kronprins Gustaf Adolf. Arkitekturen går i elegant 20-talsklassicism och byggnaderna är huvudsakligen byggda i trä. Här satte den svenske löparen Gunder Hägg världsrekordet på en engelsk mil 1942, vilket sågs som startskottet för en fantastisk karriär med många världsrekord. Arenan används än i dag främst för tävlingar inom friidrott.