Festivalens olika program

Vetenskapsfestivalen har ett publikt program öppet för alla. Det pågår på flera olika platser i Göteborg och delar går att se digitalt. Det går oftast att delta utan föranmälan, om du behöver boka så står det tydligt i programpunkten. Öppet för alla och helt gratis! Vetenskapsfestivalen har också ett tvärvetenskapligt skolprogram med hundratals spännande, roliga och lärorika aktivitetstillfällen för elever i förskolan och grundskolan. Boka och läs mer om Vetenskapsfestivalens skolprogram.

Den Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg har varje år sedan 1997 skapat mötesplatser för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Festivalen presenterar vetenskap på kreativa och oväntade sätt, och med i genomsnitt 50 000 besök per år är det ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang.
Datum: 15–26 april 2024
Läs mer på vetenskapsfestivalen.se.

Höjdpunkter i programmet 2024

Experimentverkstaden för unga upptäckare, 20–21 april

Experimentverkstaden är Vetenskapsfestivalens eget pop-up science center i Frihamnen i Göteborg! Här får alla nyfikna hjärnor lära sig mer om vetenskap på ett lättsamt och tillgängligt sätt. Det finns något för dem med mycket spring i benen men också för dem som vill sitta och knepa och knåpa. Aktiviteterna passar bäst för barn mellan 4–12 år, men alla är såklart välkomna.
Lördag-söndag 20–21 april, 10.00–16.00, Kajskjul 105 i Frihamnen. Läs mer på vetenskapsfestivalen.se.

Waves of Discoveries med nobelpristagare Anne L´Huillier, 16 april

En tvärvetenskaplig kväll i vågornas tecken. Vetenskapsfestivalens invigning gästas av 2023 års nobelpristagare i fysik, Anne L´Huillier som kommer berätta om sin banbrytande forskning inom attofysik. Genom hennes forskning har det blivit möjligt att fånga ögonblicksbilder av elektroners extremt snabba rörelser. Professor Stefan Helmreich, MIT deltar också i ett samtal om vågor som bärare av information, modererat av BBC journalisten Marnie Chesterton. Kvällen introduceras och avslutas med audiovisuella framträdande av Annie Tådne. Boka din gratis biljett på Vetenskapsfestivalens hemsida.
Tisdag 16 april 17.00–20.00, Auktionsverket Kulturarena

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi och Clara Wallin, vetenskapsjournalist, gör podden A-kursen som ger dig grundläggande kunskaper i aktuella ämnen.

Livepodd: A-kursen med Emma Frans, 17 april

I podden A-kursen får vi följa med när författaren och vetenskapsskribenten Emma Frans intervjuar experter om aktuella ämnen. Clara Wallin, vetenskapsjournalist, gräver i nyhetsarkiv för att sätta diskussionerna i perspektiv. Lär dig grunderna i allt man kan behöva för att kunna briljera i diskussionerna vid kaffeautomaten.
Onsdag 17 april, 18.00–18.45, Auktionsverket Kulturarena. Läs mer på vetenskapsfestivalen.se.

Se proffsen gör upp i Robot-SM, 20 april

Sveriges främsta robotbyggare gör upp på Chalmers i flera olika grenar. Inspireras av duktiga ingenjörers verk och spännande utställningar. De olika grenarna är linjeföljning, folkrace, sumo och robot combat. Dagen avslutats med en prisutdelningsceremoni.
Lördag 20 april, 10.00–17.00 Chalmers. Läs mer på vetenskapsfestivalen.se.

R/V Skagerak är Göteborgs universitets forskningsfartyg inom marina vetenskaper.

Guidad tur på forskningsfartyget R/V Skagerak, 20 april

R/V Skagerak är Göteborgs universitets större forskningsfartyg för utbildning och forskning inom marina vetenskaper. Under festivalen lägger fartyget till i Frihamnen och öppnar upp för besökare. Nu har du chansen att gå ombord för en exklusiv visning!
Lördag 20 april, 10.00-16.00, Frihamnen. Läs mer på vetenskapsfestivalen.se.