Logga inStäng

Fyll i din epostadress så skickar vi ett nytt temporärt lösenord till dig.

Registrera användareStäng

 • Höjdpunkter i September


  Bokmässan - ett måste för alla bokälskare.
  Mystiska hårdrockarna Ghost spelar på Lisebergs stora scen i september.

  Äntligen kommer det svenska damlandslaget tillbaka till gamla Ullevi.
  Designmässan Fresh Fish är tillbaka i stan.
  Missa inte konstmuseets uställning Friction of Ideas. Bild: Vincent van Gogh, Ljusröda rosor, 1890, Ny Carlsberg Glyptotek.  Bokmässan, Skandinaviens största bokhändelse, kommer till stan. Frölunda Indians snörar på sig grillorna för att bjuda på världsklass-hockey, designmässan Fresh Fish är tillbaka med framtidens mode och så kommer svenska damlandslaget spela VM-kval på Gamla Ullevi. Här är guiden till några av alla godbitar i september.


  Evenemang

  Fresh Fish heter den populära designmässan där unga oetablerade designers får visa upp sina kollektioner för göteborgarna och den svenska mode-eliten. I år är man tillbaka den 12-14 september på Svenska Mässan.

  I slutet av september vallfärdar litteraturälskare från hela världen till Göteborg för den årliga Bokmässan. I år har mässan ett fokus på brasiliansk litteratur men givetvis kommer även de stora nordiska författarna, förläggarna och de vanliga bokslukarna till Svenska mässan för seminarier, samtal, boktips och mingel.

  Mer mingel blir det 14 september på hotell Scandic Rubinen där det anordnas en POP UP Antik & Vintage-mässa som inkluderar Brunch och modevisning.

  Alla de som söker en rejäl dos Göteborgsromantik bör bege sig till Eriksbergskajen 27-28 september när Kulturbåtsfestivalen  arrangeras.


  Musik

  I september gästar den svenska artisteliten Lisebergs scener precis som det ska vara. Håkan Hellströms kompband Augustifamiljen har förhoppningsvis fått vila ut efter sommarens urladdning på Ullevi när man åter intar Taubescenen den 5:e september.
  Mikael Wiehe kommer till samma scen den 12:e september. En vecka senare står giganterna Ebbot Lundberg och Ken Ring på den stora scenen för att göra en gemensam konsert som lär bli fylld med såväl rock- som hip-hop hits. Artistsommaren på Liseberg avslutas med att hyllade, och hemlighetsfulla, metalbandet Ghost gästar stora scenen den 27:e september.

  Är man sugen på riktig skönsång ska man besöka Scandinavium den 6:e september då Il Divo fyller arenan med mäktiga ballader.

  För de som föredrar de mindre hypade indie-banden bör man blicka mot Pusterviks scen där rockhjälten Stephen Malkmus spelar 10:e september och två dagar senare album-aktuella popduon JJ. Söndag 28/9 kommer kritikerhyllade blues- och countryartisten Jolie Hollandtill Pustervik


  Konst

  Under 40 år arbetade Vivian Maier som barnflicka i Chicago. Maier var också en otroligt skicklig fotograf som tog tusentals bilder på Chicago och dess invånare.
  Få kände till hennes fantastiska bilder tills några lokala historiker upptäckte dem av en slump 2007. Efter hennes död 2009 har Vivian Maier blivit erkänd av konstvärlden som den stora fotograf hon var och hennes verk har visats på gallerier och utställningar över hela världen. From den 30 augusti kan man beskåda dem i Göteborg på Hasselblad Center.

  På galleri Urban Artroom 1209 är man snabba på att snappa upp nya heta konstnärer. I September visar man den glädjespridande graffiti-konstnären PEZ i en soloutställning.


  Göteborgs Konstmuseum visar bland annat den hyllade utställningen Friction of Ideas där vi får en inblick i hur konstnärerna Paul Gauguin, Émile Bernard och Vincent van Gogh bidrog till att förändra en hel konstvärld.


  På Röhsska museet vill man, i denna tid av e-böcker och läsplattor, slå ett slag för den klassiska bokbindarkonsten. Från 2 september fram till 19 oktober pågår utställningen Nordiska bokband där man visar varierade och vackra bokband. September är också sista månaden för Röhsskas utställningar Picasso på ett fat och From the Coolest Corner.


  I Röda Stens konsthall kan man från 6:e september se en högintressant utställning med konstnären Ylva Ogland som målar makalösa tavlor om det medvetna såväl som det undermedvetna. Missa inte!

  Sport

  Det en mil långa Göteborgs jubileumslopp lockar såväl motionärer som elitlöpare. Den 13:e september samlas löparna och springer längs den vackra älven från Casino Cosmopol till Lindholmen.

  Det svenska damlandslaget hoppas vi ska vara med och fajtas om guldet i VM men på vägen dit stannar laget på nationalarenan Gamla Ullevi för två avgörande VM-kvalmatcher mot Bosnien-Hercegovina 13 september och mot Skottland fyra dagar senare.

  Göteborgs hockey-stolthet Frölunda Indians har säsongspremiär den 11 september i Scandinavium. Se till att vara på plats och njut av riktigt bra ishockey i den klassiska arenan. Dessutom spelar Frölunda tre matcher i Champions Hockey League under september.