Logga inStäng

Fyll i din epostadress så skickar vi ett nytt temporärt lösenord till dig.

Registrera användareStäng

 • Höjdpunkter i Augusti


  Way out West-festivalen är åter på plats i den ljuvliga miljön i Slottsskogen.


  På Göteborgs Kulturkalas fylls stadens gator och torg med sång, musik, dans och konst.


  Raplegenden Snoop Lion spelar på Lisebergs stora scen i augusti  Agneta Eichenholz har huvudrollen i uppsättningen av Daphne på Göteborgsoperan. Foto: Mats Bäcker.


  Designnmuseet Röhsska ställer ut Picassos keramik i år. Photo: Creative Commons.


  Seglingstävlingarna avlöser varandra på västkusten och i augusti är det åter dags för Tjörn runt.


  Way out West, Göteborgs Kulturkalas, Snoop Lion (a.k.a Snoop Dogg) och Hammerfall. Ja som ni förstår så kommer inte Göteborg bli tråkigt i augusti. Välkommen till en månad då staden verkligen sprudlar, kokar och bubblar av kreativitet och kultur.


  Festivaler

  Äntligen tänker många popälskare när Way out West festivalen slår upp portarna till musikfesten i Slottsskogen 7 till 9 augusti. Belägen i stadens hjärta har festivalen blivit en självklar tradition för många Göteborgare och tillresta från hela världen. Festivalen anses nu vara en av Europas absolut bästa festivaler. I år spelar band som Motorhead, Outkast, Queens of The Stone Age, Röyksopp & Robyn, Annika Norlin och The National. Det blir också klubbspelningar, välsmakande mat-upplevelser  och seminarier, som är nytt för årets festival.

  Göteborgs Kulturkalas är en av de största kulturfestivalerna i Europa och under sex hektiska dagar fylls staden av musik, konst, performance, fest och dans. Det bästa av allt är att inte en enda av de 1200 aktivitererna kostar ett öre och det finns något för alla under kalaset. Några av artisterna som spelar är Daniel Adams-Ray, Hoffmaestro, Laleh och Göteborgs Symfoniker, Lill Lindfors och Linda Pira. 

  De som föredrar lite hårdare rock bör spana in minifestivalen Holmens Rock som går av stapeln 22 augusti. Artister som Imperial State Electric, Hardcore Superstar, Spiders och Hypnos kommer se till så att hårdrockens mantra sprids över frihamnen och Göta älv.

  Vill man gräva ner sig i den elektroniska musikens under bör man bege sig till Göteborgs finaste synthfestival Electronic Summer som pågår helgen 29-30 augusti på Brewhouse. Covenant, Assemblage 23 och Daily Planet är några av huvudakterna på festivalen där en förkärlek för tunga synthar är ett måste.


  Musik

  Snoop Lion, även känd som Snoop Dogg, kommer till Göteborg den 2 augusti. Det är en av Hip-hopvärldens absolut största som kommer till Lisebergs stora scen och ryktet säger att Snoop är i mycket god form. Gratis inträde med City Card.

  Förtjust i heavy metal? Missa inte Machine Head när dom besöker Sverige och Sticky Fingers den 22 augusti. Dessutom tar tre av Göteborgs absolut främsta hårdrocksband plats på Liseberg i Augusti. Den 6 augusti spelar Graveyard och Bombus och några veckor senare är det dags för giganterna Hammerfall att kliva upp och bjuda på show den 29:e augusti.

  Lyssnar du hellre på klassisk punk? Missa isåfall inte när klassiska punkbandet The Damned spelar på Pustervik den 21 augusti.

  För alla country-älskare där ute rekommenderar vi amerikanska Stacie Collins som spelar på Liseberg den 5 augusti. Stacie Collins är verkligen en sann honky-tonk injektion som verkligen kan det här med att lira munspel. Dessutom har hon en rejält rivig röst. 

  Den tyske kompositören Richard Strauss gick bort 1949. Vore det inte ett faktum hade vi firat hans 150 årsdage i år. För att fira Strauss 150 årsdag kommer Göteborgsoperan sätta upp hans opera Daphne för första gången någonsin i Sverige. Huvudrollen spelas av den internationellt erkände sopranen Agneta Eichenholz.


  KONST

  Under 40 år arbetade Vivian Maier som barnflicka i Chicago. Maier var också en otroligt skicklig fotograf som tog tusentals bilder på Chicago och dess invånare.
  Få kände till hennes fantastiska bilder tills några lokala historiker upptäckte dem av en slump 2007. Efter hennes död 2009 har Vivian Maier blivit erkänd av konstävrlden som den stora fotograf hon var och hennes verk har visats på gallerier och utställningar över hela världen. From den 30 augusti kan man beskåda dem i Göteborg på Hasselblad Center.

  På det moderna galleriet Urban Art Room kan man i augusti se en uställning  med de schweiziska graffiti konstnärerna Pase and Dr.Dax från det berömda graffitikollektivet One Truth .


  Göteborgs Konstmuseum visar utställningen Friction of Ideas där vi får en inblick i hur konstnärerna Paul Gauguin, Émile Bernard och Vincent van Gogh bidrog till att förändra en hel konstvärld.


  Ett stenkast bort visas tre spännande svenska konstnärer på Göteborgs Konsthall. Linn Lindström, Caroline Mårtensson och Kristian Berglund har skapat varsitt eget ekologiskt system i sommarutställningen Naturum.


  På Röda Stens Konsthall kan man se en stor utställning med konstnärens Lilibeth Cuenca Rasmussens fascinerande och varierande verk.

  På Världskulturmuseet är Afrika i centrum. Där visas den kritikerrosade vandringsutställningen Afrikanska mästerverk som berättar historien om kungadömet Ife och dess världsbild, ritualer och religion. På museet kan du även se Jens Assurs fotoutställning om den urbana kontinenten i Africa is a great country.

  Röhsska museet presenterar en för många okänd sida av Pablo Picasso, nämligen hans keramik. Ett 70-tal av föremålen visas i utställningen Picasso på ett fat fram till september. 3 juni är det öppningshelg för From the Coolest Corner – museet utställning med samtida nordisk smyckeskonst.

  Sport

  Som vanligt bjuder Göteborg på en hel del idrottsevenemang i augusti. Förutom de obligatoriska sommarkvällarna på de allsvenska matcherna händer mycket annat roligt. Segeltävlingen Tjörn Runt är ett måste för många av västkustens seglare. För de som vill se lite tuffare tävlingar till havs är det återigen dags för multisporttävlingen Ten Island Race ute på Öckerö. 21 augusti är det trav på Åbytravet och mellan 4-8 augusti tävlar ungdomslag från hela världen i Göteborg Golf Cup på St Jörgens GK på Hisingen. Skateboardeliten träffas och tävlar i tävlingen Gothenburg Bowlbattle i actionparken mellan Scandinavium och Ullevi.
  Klassiska tv-underhållningen Wrestling har verkligen fått en renässans de senaste åren och GBG Wrestling levererar som vanligt en spektakulär show på Trädgår´n i augisti.