Berätta, vad är er historia?

– Vid 2015 startade vi som en medlemsklubb i en källarlokal i stan, där vi ganska snart fick ett relativt stort nätverk. Senare vid 2017 så fick vi frågan om vi ville göra något större och mer seriöst i samarbete med Champagnebaren. I samband med det så trillade denna lokalen som av en händelse i vårt knä. Vi tänkte först att det kanske skulle bli som en pop-up verksamhet, men vi blev snabbt hemmakära och har stannat sen dess. Ja, så på den vägen är det. 

En matsal med runda bord, stolar och en spegel. I spegeln syns ett piano.
Unity Jazz har varit verksamma i samma lokal sedan 2017. Credit: Jonas Larsson/Göteborg & Co

Hur skulle du beskriva er kärna? 

– Vår idé har varit densamma hela tiden. Vi vill ha livemusik där både lokalt och nationellt kan erbjudas på scenen. Jag skulle säga att vi har en ganska tydlig tråd till den amerikanska och traditionella jazzen. Samtidigt så vill vi kunna erbjuda andra delar av det vi kan och gillar. Vi insåg också att det lite var förutsättningen för om vi skulle lyckas mitt i stan. Då behöver upplevelsen också innehålla bra mat och en härlig lokal. Därför har vi kombinerat jazzmusiken med restaurang och vinbar och idag skulle jag säga att vi lika mycket är en vinbar och restaurang, som en jazzscen. Det bästa är när allting smälter ihop. 

Vad får man uppleva här?

– När vi är som allra bäst, då kan vi erbjuda som en tillflyktsort där tid, rum och adress försvinner. Du hamnar i en miljö där du inte längre vet om du är i London, New York, Shanghai eller Göteborg. Vi vill skapa känslan av att “just nu spelar det ingen roll, för just i detta ögonblicket så sitter jag nästan som i knät på musikerna”. Det är surrigt, högt i tak, man äter bläckfisk och dricker naturligt vin. Vi har en tydlig vision i vad vi vill erbjuda besökarna, vilket är en känsla av att förflytta sig. När vi lyckas med det, ja då har vi verkligen lyckats. 

En svart tavla med texten "Live Jazz" och "Unity House Band" .
Unity Jazz vill förmedla en känsla av att förflytta sig, säger Fredrik Rixman Schmidt. Credit: Jonas Larsson

Hur mår jazzen i Göteborg tycker du? 

– Jag tycker att jazzscenen mår ganska bra. Just nu händer det faktiskt mycket här i Göteborg vilket känns jättekul. I Sverige så är det ju inte en del av vårt kulturarv på det sättet, till skillnad från exempelvis USA. Det gör att det i Sverige handlar mycket om att sänka tröskeln och skapa ett trevligt ställe att gå till, vilket är precis vår filosofi. Vi vill göra Jazzen lättillgänglig.

Slutligen, hur skulle du beskriva att en perfekt kväll ser ut här? 

– Vi har en filosofi där vi brukar tänka “ska man ändå gå ut, då har man nästan alltid som roligast om man väljer att tacka ja till livet”. En drömkväll är därför när vi känner att vi har en massa besökare som gör just det. Det finns såklart olika sätt att göra det på, men grunden är att det ska kännas trevligt och framförallt så ska man njuta. Alla har kul, njuter av ett kanonband på scen, god mat och dryck och en härlig stämning. Känslan av att säga Ja till livet! 

En bild på en man som spelar saxofon.
Man har som allra roligast när man tackar ja till livet, säger Fredrik Rixman Schmidt. Credit: Jonas Larsson

Läs mer om Unity Jazz

För att läsa mer om Unity Jazz och boka bord, klicka på länken under.