Hyr en egen kajak eller elbåt

Point65 Kayak Centers, som redan driver bemannade kajakuthyrningar runt om i Sverige finns även i Göteborg med omnejd. Varje kajak är utrustad med flytväst och när du hyr får du ett mejl med instruktioner och tips för att framföra kajaken på ett säkert sätt. Du bokar via en app eller hemsidan och kan hämta din kajak själv på Ringön.

Med Let’s Boats elektriska båtar upptäcker ni Göteborgs historiska kanaler och vallgrav från vattnet – helt på egen hand! Det behövs ingen licens eller körkort för att hyra båten och ni kan vara så många som upp till 12 personer samtidigt. Båtarna hittar ni vid Fontänbron vid Brunnsparken.

Skaldjursfiske i Göteborgs skärgård

Från april till oktober kan du fiska dina egna skaldjur på Hönö i Göteborgs skärgård. Efter turen kan du antingen ta hand om fångsten själv eller få den tillagad och avnjuta en supé på någon av de fina restaurangerna i hamnen.

Kastor Boat trips använder hållbara lokalt byggda båtar med bränslesnåla motorer och använder garn som öppnar tinorna och släpper ut fångsten om de skulle förloras. Dykarklubben på ön, Divers Against Ghost Nets, hjälper till att hitta redskap på havets botten om en tina förlorats.

Till Hönö, en halvtimme från centrala Göteborg, tar du dig med buss eller bil och sedan färja.

Trädtälta nära Pilgrimsleden

Om du vill komma riktigt nära naturen kan du bo i trädtält vid Björsjöås i Vättlefjäll, 15 kilometer norr om centrala Göteborg. Pevon Ecoturism erbjuder lärande, levande upplevelser utomhus som bygger på samarbete med lokala aktörer.

Antingen kan du göra övernattning i trädtältet till ett äventyr i sig eller så går du sträckan Storås–Jennylund på Pilgrimsleden och övernattar längs vägen. Här kan du också boka guidade turer i vildmarken eller boka in att laga din egen middag över öppen eld.

Upptäck ny utomhuskonst i city

Göteborg svämmar över av konst i det offentliga rummet, bland annat finns runt hundra stora väggmålningar av olika slag. Du kan bland annat uppleva konsten med kartan Göteborgskonst på cykel, en runda på 23 kilometer, som finns att hämta hos Gothenburg Visitor Center på Kungsportsplatsen 2.

Besök hållbara Liseberg

Liseberg är inte bara Nordens största nöjespark, de har också som mål att bli världsledande inom hållbar parkverksamhet till år 2025. Parkens attraktioner drivs på 100 procent förnybar energi, bland annat från deras eget vindkraftverk, men också genom att återvinna energi från attraktioner. På Liseberg kan du äta på KRAV-märkta restauranger, unna dig ekologisk sockervadd och vinna miljömärkt choklad. Varje år källsorteras ungefär 2000 ton avfall, och matavfall blir biogas.

Gå på secondhand-runda

Göteborg har många fina secondhand-butiker. Botanisera bland vintage- och secondhandaffärer i Göteborgs olika stadsdelar och passa även på att fika och äta på ställen med hållbarhet i fokus. Upptäck mer av Göteborg och ta dig över bron till Hisingen och gå av vid Hjalmar Brantingsplatsen. Norr om hållplatsen ligger Björkåfrihet, CG Antikmarknad, Goa tider och många fler. Ta dig sedan söderut för noga utvald vintage på Kvillehyllan och Melins retro.

Eller ta dig till Majorna och besök Majornas saker från förr, Fabriken, Gbg Deco, Tracks Recycle med flera. Här finns också fik och restauranger med vegetarisk och vegansk mat som Blackbird, Kafé Gapet och Musikens Hus & Café Hängmattan. Och Stadsmissionens Restaurang Svinn vid Stigbergstorget lagar mat på räddade råvaror!

Gå på hållbara evenemang

I Göteborg finns flera hållbara evenemang att besöka. Musikfestivalen Way Out West, som arrangeras varje år i augusti i Slottsskogen, har till exempel sedan länge arbetat med att vara hållbara, och var även den första festivalen i Sverige att bli KRAV-certifierad. All mat som serveras under festivalen är vegetarisk, vilket den har varit sedan 2012. Ett annat evenemang som arbetar med hållbarhet är stadsfestivalen Göteborgs Kulturkalas, som också arrangeras en gång per år. Festivalen är gratis, och erbjuder allt från populära artister till barnteater, utomhusbio och nya matupplevelser. Idén med festivalen är att skapa och inspirera till en positiv förändring i samhället.

Bo hållbart

Runt 91 procent av hotellrummen i Göteborg är miljöcertifierade, vilket gör staden till ett av världens mest hållbara hotellstäder. Comfort Hotel Göteborg utmanar hotellbranschen med målet att bli Göteborgs mest hållbara, och på Clarion Hotel Post, som ligger i det gamla postkontoret på Drottningtorget, odlar man sina egna grönsaker på hotellets tak. På femstjärniga Upper House, som är ett av Europas största miljöcertifierade hotell enligt BREEAM, återvinner man 93% av allt avfall.

Njut av god, hållbar mat av hög kvalitet

Många restauranger och kaféer i Göteborg med omnejd arbetar dagligen med hållbara ingredienser. Restaurang Vrå är ett exempel, som du hittar på Clarion Hotel Post. Här är alla ingredienser hållbara och spårbara, och all fisk och skaldjur kommer från vilda bestånd eller från odlare de känner till. På restaurang Natur fokuserar man på säsongens råvaror med fokus på grönsaker, och bageriet Cum Pane, som du hittar både i Olskroken och i Majorna, arbetar uteslutande med ekologiska ingredienser.