På restaurang Signum i Mölnlycke är avsmakningsmenyn inspirerad av de fyra elementen.

Göteborgs stjärnkrogar i Guide Michelin

Sex restauranger i Göteborg har förärats med en stjärna i krogbibeln Guide Michelin. För en stad i Göteborgs storlek är det unikt med så många stjärnkrogar och utmärkelserna har satt staden på den internationella matkartan. I Göteborg hittar du också den krog som haft sin stjärna under längst tid i Sverige, Restaurang 28+, som kan stoltsera med en stjärna varje år sedan 1991. Under 2023 välkomnades dessutom Markus Petterssons Signum i Mölnlycke in i guiden, en restaurang vars avsmakningsmeny inspirerats av de fyra elementen.

Bulot är franska för valthornssnäcka och grundarna, Gabriel Melim Andersson och Emil Bjelke, valde namnet eftersom de båda är uppvuxna vid havet. Foto: Bulot

Restauranger som rekommenderas i Guide Michelin

Förutom stadens stjärnkrogar finns det flera restauranger som nämns och hyllas i Guide Michelin, även om de ännu inte fått någon stjärna. Italienska Trattoria La Strega är en av dem, en krog som drivs av Nina Rydqvists och Andrea Consonnis och som sedan dag ett serverat seriös, norditaliensk mat långt mindre trivial än bara pizza och pasta. En annan restaurang som nämns är Bulot, som sedan öppning haft höga ambitioner (vilket den lilla Michelingubben som placerats på en hylla i köket skvallrar om). Att ambitionen finns där är dock inte konstigt, eftersom medgrundaren Gabriel Melim Andersson arbetat som kökschef på bland annat Spritmuseum i Stockholm, Upper House i Göteborg (när de hade en stjärna) och Aska i New York.

Xiao long bao är ett litet kinesiskt degknyte som ångas i en Xiaolong (bambuångkorg). På YiLi tillagas de som i Shanghai.

Dolda pärlor

Listan på dolda pärlor i Göteborg kan göras hur lång som helst. Vi börjar vid Munkebäckstorget, alltså det lilla torget som ligger alldeles intill hållplatsen med samma namn. Här huserar bland annat en glasögonaffär, apotek och restaurang YiLi. På det sistnämnda stället hittar du förmodligen Göteborgs (och kanske Sveriges?) bästa xiao long bao. Förflyttar vi oss några kvarter, till hörnet Olskroksgatan/Övre Olskroksgatan, hittar vi den georgiska pärlan Stumari. Här ska du beställa den georgiska specialiteten och tillika ostfyllda pizzapajen adjaruli. Hoppar vi till de centrala delarna, närmare bestämt Nils Ericson-terminalen, hittas en liten låda med skylten Sausage Haus på. Fantiserar man tillräckligt mycket kan tanken ta en till Chicago eller Berlin, för korven är faktiskt lika god här. Deras italienska lammchorizo har flera gånger beskrivits som ”Göteborgs bästa korv”.

Sushi- och omakaserestaurangen Hoze på Stigbergsliden 17.

Alltid lika aktuella

Det som Oskar Ahlvin startat upp är smått unikt. Snart sex år efter att hans restaurang, Bar la Lune, slog upp dörrarna för första gången är de fortfarande top of mind för såväl Way Out West-gäster, Bokmässan-besökare och vin- och matintresserade göteborgare. En rätt som hängt med länge på Bar la Lune är deras tarte tatin, som i detta fall inte är någon dessert gjord på äpplen och socker utan en mellanrätt gjort på lök, som avnjuts med en fet (42 procent) crème fraiche och ett glas vitt naturvin. En annan restaurang som fortfarande känns aktuell är sushi- och omakaserestaurangen Hoze på Stigbergsliden 17. Här har ägaren och kocken José Cerdá drivit sin restaruang, med plats för endast sex personer, i snart 15 år. José drivs av det japanska tankesättet kaizen, där man varje dag försöker nå en ny nivå av perfektion. Därför är det kanske inte så konstigt att restaurangen känns lika aktuell år efter år.

Schnitzeln på Manfreds är en Göteborgsklassiker sedan decennier.

Göteborgsklassiker

Sedan 1972 har Fiskekrogen i Wijkska huset levererat klassisk matlagning med det bästa från havet. Denna restaurang, skulle vi vilja påstå, är något av en institution i Göteborg och här har många födelsedagar och bröllopsdagar firats genom åren. Här äter man förstås fisk, och restaurangens specialitet är faktiskt något så oväntat som torskbullar, en rätt som kocken och tillika ägaren Lars Ahlström lagat i 25 år. En annan odödlig ikon bland Göteborgs restauranger är Manfreds i Linné. Här ska du äta schnitzel, även om det förstås finns massor av annat gott på menyn. År 2022 pensionerade sig restaurangens klassiska kock, Giorgio Kunkler, som tillsammans med Manfred Indinger en gång startade restaurangen. Vi kan dock garantera att schnitzeln är precis lika god som vanligt.

Lilla Surs smått ikoniska “Kremla”, en korsning mellan semla och kanelbulle.

Hantverksbagerier

Här börjar vi vid det lilla hålet i väggen på Solrosgatan 11, eller Lilla Sur som de allra flesta känner till det som. Här bakas allt med surdeg, och något som gjort bageriet känt även långt utanför stadsgränsen är deras kremla – en korsning mellan kanelbullen och semlan. Och ja, det är precis så gott som du kan fantisera om. Kremlan serveras dessutom året runt. Ett annat bageri som gjort sig känt genom ett bakverk är Sylvain Marron Patissier Chocolatier i Högsbo. Här bakas en alldeles ljuvligt krispig croissant, precis som du är van vid att få den i Paris.